Lezing Laaggeletterdheid
OBA Leef en leerpunt Oosterdok

Donderdag 6 juni 2019, 18:00 - 19:30 uur, OBA Oosterdok - Leef & leerpunt 5e etage

Hoe kun je in de communicatie folders, informatie, website, posters en dergelijke rekening houden met het grote aantal mensen dat laaggeletterd is? 

Maar liefst één op de vijf Amsterdammers is laaggeletterd. Dat zijn wel 150.000 mensen alléén al in onze stad! Nagenoeg álle bedrijven en organisaties krijgen te maken met mensen, die moeite hebben met de taal: als werknemer, patiënt of klant. Deze mensen kunnen niet goed lezen, schrijven, rekenen of met computers omgaan. Met uiteraard als gevolg dat zij niet optimaal kunnen deelnemen aan onze samenleving.

Het is zeker voor communicatieadviseurs maar ook voor vormgevers en tekstschrijvers ongelooflijk belangrijk om rekening te houden met het grote aantal mensen dat laag geletterd is. Daarom organiseert het communicatie netwerk ‘Welcom’ een bijeenkomst over laaggeletterdheid. We hebben daartoe collega’s van drie organisaties uitgenodigd:

1. Widad Habbani en Bertine Muller, communicatieadviseurs van de gemeente Amsterdam. De gemeente wil door middel van het Amsterdams Taalakkoord steeds meer organisaties en bedrijven verbinden aan een ‘coalitie’ die in de stad en regio de laaggeletterdheid samen wil aanpakken.
 
2. Michael Halve, communicatieadviseur bij de stichting Lezen en Schrijven. Deze stichting voert in het hele land programma’s en projecten uit om de taalvaardigheid van mensen te verbeteren. 
 
3. Christine Zwierink van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, OBA. De OBA organiseert diverse activiteiten gericht op laaggeletterden. Check bijvoorbeeld deze informatie op de site van de OBA.

Met hen bespreken we vragen als: Hoe herken je laaggeletterdheid? Wat betekent het laaggeletterd zijn in het dagelijks functioneren van mensen?

En natuurlijk de ‘hamvraag’: hoe kunnen wij hier zo goed mogelijk rekening mee houden? Hoe maken we communicatiemiddelen begrijpelijk voor laaggeletterden?
Wat zijn de do’s en dont’s?

Meld je hier gratis aan als je er bij wilt zijn.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: (0)205230900 |do 6 jun 18:00 - 19:30 OBA Oosterdok
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier

Tot een uur voor aanvang van de voorstelling zijn kaarten online te koop. Daarna uitsluitend aan de kassa.