Lucky Luke - een cowboy in Amsterdam
jubileum OBA 100 expeditie 2019 Ontmoet striptekenaar Achdé

Zondag 19 mei 2019, 11:00 - 12:30 uur, OBA Oosterdok

Fan van Lucky Luke? Dan nu de unieke kans de huidige maker - Hervé Darmenton (Achdé) - te ontmoeten! Achdé zal live tekenen en wordt geïnterviewd over zijn werk. 

Lucky Luke werd bedacht door de Belg Maurice De Bevere onder het pseudoniem Morris. Twee jaar na diens overlijden in 2001 nam Achdé het tekenwerk over.
Lucky Luke heeft vele scenaristen gehad, waarvan René Goscinny de bekendste en meest gevierde was.

Achdé (1961) groeide op in een multiculturele wijk in Nîmes. Hij bewondert de films van John Ford en houdt van de grote ruimtes van Noord-Amerika, die hij in de jaren ’80 doorkruiste. Al heel jong (hij is dan 4 jaar) ontdekt hij Lucky Luke en raakt hierdoor verslingerd aan de strip. Het lijkt er bijna op alsof hij voorbestemd was om Lucky Luke zelf tot leven te brengen..

Interview door Geert De Weyer, stripautoriteit schrijver en recensent  voor o.a  De Morgen. Hij schreef verschillende boeken over strips zoals Loslopend Wild, 100 Stripklassiekers en België Gestript en hij werkte mee aan de Lucky Luke documentaire voor Arte,  Lucky Luke, la fabrique du western européen (2018).  

Iedereen kent de eenzame cowboy, rustig op een takje kauwend terwijl hij de vier Daltons in hun geel/zwarte shirts na hun zoveelste ultieme ontsnapping terugbrengt naar de gevangenis. Wie is sneller dan zijn schaduw als hij met zijn revolver zwaait? Lucky Luke natuurlijk!

Als zijn nieuwste avonturen hem naar Parijs leidden, is het niet onmogelijk dat de Daltons ontsnappen en Jolly Jumper onze held ook naar Amsterdam brengt..

Meer weten over striptekenaar Achdé en Lucky Luke? Kom zondag 19 mei naar het OBA Theater!
Na afloop boekverkoop (door Stripwinkel Lambiek) en signeren in de theaterfoyer (tot uiterlijk 13.30).

Toegang is gratis, reserveren aanbevolen.

Organisatie i.s.m. Institut Français des Pays-Bas.
Let op: Voertaal is Frans/Nederlands. Tolk aanwezig. Vraag een koptelefoon aan: mail ‘koptelefoon Lucky Luke’ naar g.buijs@oba.nl

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: (0)205230900 |Beeld: Lucky Luke © AchdéJul d’après Morris – Lucky Comics 2018


zo 19 mei 11:00 - 12:30 OBA Oosterdok
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier

Tot een uur voor aanvang van de voorstelling zijn kaarten online te koop. Daarna uitsluitend aan de kassa.