Cinema Literair: The Sheltering Sky
Film & Debat

Dinsdag 22 januari 2019, 19:30 - 22:30 uur, OBA Oosterdok - OBA Theater

In 2019 gaat Cinema Literair van start met een primeur: The Sheltering Sky (1990), het zelden vertoonde meesterwerk van de recent overleden Italiaanse cineast Bernardo Bertolucci. De film is gebaseerd op de roman van Paul Bowles uit 1949 waarin twee Amerikanen na tien jaar huwelijk uit elkaar gegroeid zijn. Ze reizen vlak na de Tweede Wereldoorlog naar Noord-Afrika waar ze diep in de Sahara geconfronteerd worden met hun diepste angsten en verlangens. Vervreemding, wanhoop, bevrijding, liefde - alle grote, menselijke thema’s tekenen dit bijzondere verhaal. Speciale gast deze avond is Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Cinema Literair bespreekt en vertoont boekverfilmingen. Inleidende column door Theodor Holman, debat met filmcriticus Gawie Keyser en speciale gast Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer).

De schrijver van The Sheltering Sky, Paul Bowles, zei ooit het volgende over zijn boek: 'De plaats van handeling is altijd belangrijker dan de karakters. Het is de achtergrond die de personen suggereert; de plek bepaalt wat er vervolgens met hen gaat gebeuren.' Een open uitnodiging voor meesterverbeelder Bertolucci om het onverfilmbare boek van beelden te voorzien met Malkovich, Winger en Scott als de naar zingeving zoekende westerlingen in de zinderende leegte van de Sahara (VPRO Cinema). 

De trailer kunt u hier bekijken.
Beluister hier de podcast en kijk op oba.nl/agenda.cinema voor alle overige data en titels.
 


di 22 jan 19:30 - 22:30 OBA Oosterdok
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier

Tot een uur voor aanvang van de voorstelling zijn kaarten online te koop. Daarna uitsluitend aan de kassa.