De Partijlijnen – Verkiezingsbeloftes Verbeeld

Dinsdag 6 maart, 20.00-21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur), Centrale OBA - OBA Theater

Wat betekenen de woorden van de gemeentelijke verkiezingsplannen voor Amsterdam en hoe gaat de stad er volgens architectenbureaus uit zien?

De Partijlijnen is een programma in aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen waarin architectenbureaus in opdracht van Architectuurcentrum Amsterdam de partijprogramma’s analyseren en verbeelden. De partijlijnen worden dus letterlijk op papier gezet.

Discussieavond:
De tekeningen worden vanavond gepresenteerd in de OBA. De deelnemende architectenbureaus lichten hun ontwerpen toe waarop de politieke partijen op hun beurt kunnen reageren. De avond wordt gemodereerd door Architect in Residence Peter Defesche.
Elk architectenbureau heeft op basis van die vooranalyse één partijprogramma bestudeerd en gevisualiseerd. Als onderlegger heeft elk bureau dezelfde kaart van Amsterdam gekregen waarin de ruimtelijke gevolgen ofwel digitaal of met de hand zijn ingetekend.

Deelnemende bureaus zijn:
- Cie., Space&Matter, Hannah Schubert met Studio Blad, Inbo, Heren 5, Urhahn, R U + P A (Rudy Uytenhaak + Partners Architecten) en Hosper met M3H.

Deelnemende politici zijn:
- VVD: Hala ­Naoum Néhmé (Raadslid Ruimtelijke Ordening)
- PvdA: Toon Geenen (Raadslid Ruimtelijke Ordening)
- Groenlinks: Nienke van Rennsen (kandidaat-raadslid en advocaat gespecialiseerd in het ruimtelijk bestuursrecht)
- SP: Tiers Bakker (Woordvoerder Ruimtelijke Ordening)
- Partij voor de Dieren: Anke Bakker (Raadslid commissie Ruimtelijke Ordenin)
- D66: Bart Vink (raadslid en o.a. voorzitter van de commissie Bouwen en Wonen
- DENK: Mourad Tamounti (Lijsttrekker)
- Forum voor Democratie: Anton van Schijndel

Analyse
In de analyse focussen we op architectuur, stedenbouw en landschap. Alles wat met de gebouwde omgeving (en de plekken die we niet gaan bebouwen) te maken hebben is er uitgelicht. Welke plannen komen regelmatig terug? Denk aan de Oost-West metro. Op welke onderwerpen zijn er grote verschillen? Bijvoorbeeld het wel of niet verplaatsen van de haven. Welke onderwerpen ontbreken juist of in welke plannen blijft er veel ruimte voor interpretatie, zoals ‘geen hoogbouw in het centrum’? Betekent dat daarbuiten ongeremde hoogbouw?

De getekende kaarten zijn vanaf 7 maart bij Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) op de Vide te zien. ARCAM zit schuin aan de overkant van de OBA op de Prins Hendrikkade 600.

Voor meer info: https://www.arcam.nl/de-partijlijnen-verkiezingsbeloftes-verbeeld/


di 6 mrt 20:00 - 21:30 Centrale OBA
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier

Tot een uur voor aanvang van de voorstelling zijn kaarten online te koop. Daarna uitsluitend aan de kassa.