De Canon van de Boekverfilming - 1984 (extra editie)
naar het boek George Orwell

Dinsdag 4 april 2017, 19.30 - 22.00 uur, Centrale OBA, OBA Theater

Nineteen Eighty-Four (1984) van George Orwell, geschreven in 1949, is een tijdloze waarschuwing tegen totalitarisme en dictatuur. De mens is een gevangene van de staat - zelfs zijn gedachten zijn onderworpen aan controle en manipulatie. Het verhaal is beroemd vanwege de slagzin ‘Big Brother is watching you’. Big Brother is de almachtige leider van het totalitaire bewind in Oceanië.
 
Orwell schreef zijn anti-utopische allegorie vlak na de Tweede Wereldoorlog, als waarschuwing tegen totalitaire regimes als die van Stalin en Hitler.
 
Maar nu, met Donald Trump als president van de Verenigde Staten, blijkt 1984 populairder dan ooit. Eind januari stond het boek zelfs op nummer 1 op de bestsellerlijst van amazon.com.
 
Goede reden om op 4 april in de OBA boek èn film opnieuw onder de aandacht te brengen tijdens een speciale editie van de Canon van de Boekverfilming.
 
Hiermee doet de OBA mee aan een internationale actie van bioscopen uit tientallen landen die Michael Radfords verfilming van Orwells roman op die dag vertonen - als protest tegen de politiek van Donald Trump (zie http://bit.ly/2msR494). De datum 4 april is de dag waarop hoofdpersoon Winston Smith in Orwells roman zijn illegale dagboek begint.
 
Presentator Theodor Holman ontvangt filmjournalist Gawie Keyser van De Groene Amsterdammer en speciale gast Stephan Sanders, essayist/redacteur van De Groene, om de actuele betekenis van film en boek te bespreken.
 
Aansluitend wordt Nineteen Eighty-Four van Michael Radford vertoond, met in de hoofdrol de recent overleden en onvergetelijk John Hurt in een van zijn allerbeste vertolkingen.
 
Na afloop is de bar geopend en is er gelegenheid tot nagesprek.


Toegang met OBA-pas € 2,50 / normaal  € 5,00 / met We Are Public pas, CJP en collegekaart gratis
 


di 4 apr 19:30 - 22:00 Centrale OBA
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier

Tot een uur voor aanvang van de voorstelling zijn kaarten online te koop. Daarna uitsluitend aan de kassa.