Bloomsbury Revisited
De doorbraak van de Engelse avant-garde tussen 1910 en 1930

Donderdag 26 maart 2020, 20:00-22:00 uur, OBA Oosterdok

In deel 3 van de miniserie Bloomsbury Revisted een lezing door kunsthistorica Anjette van de Ven. We maken kennis met het werk van Vanessa Bell, Duncan Grant, de inrichting van hun kunstenaarshuizen en de producten van de Omega-workshops. We bestuderen de wijze waarop de Bloomsbury-kunstenaars het aangename van mooie voorwerpen en menselijke betrekkingen vertalen naar hun werk. Ze maken een kunst van decoratieve, esthetische zuiverheid, grotendeels verwijderd van de sociale werkelijkheid.  

Vanessa Bell en Virginia Woolf worden Victoriaans streng opgevoed tot keurige dames, maar koesteren al op jonge leeftijd hun eigen dromen. Vanessa wil schilderen en Virginia schrijven. Na het overlijden van hun ouders kopen ze een huis in de Londense wijk Bloomsbury waar schrijvers, denkers en kunstenaars elkaar ontmoeten. In Londen en in de huizen erbuiten, zoals Charleston, zorgt de exclusieve groep voor vernieuwende opvattingen. De onconventionele levenswijze en de seksuele moraal van de intellectuelen is voor veel Engelsen een schok. Tot deze omgeving voelen ook de kunstcritici en schilders Roger Fry en Clive Bell zich aangetrokken.  

Het werk van de Bloomsbury-kunstenaars wordt geplaatst binnen de ontwikkeling van de Engelse avant-garde in de jaren van intense activiteit vóór de Eerste Wereldoorlog. In de kunstgeschiedenis begint de twintigste eeuw in Engeland meestal in 1910, het jaar waarin Roger Fry de tentoonstelling ”Manet en de Postimpressionisten” opent. De Britten worden geconfronteerd met grotere directheid, onverwachte gezichtspunten en een nadruk op formele uitgangspunten. Londen is geschokt. De kennismaking met de avant-garde van het vasteland laat zien hoe anders vooral de Franse traditie is.

Programma in OBA Forum (6e etage), na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend en verzorgt Het Martyrium de boekverkoop.

Deze lezing maakt deel uit van een miniserie. Zie voor meer info oba.nl/bloomsbury

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl


do 26 mrt 20:00 - 22:00 OBA Oosterdok
Kaartsoort
Normaal€ 15,00
met OBA-pas€ 7,50
Studenten€ 7,50