Bloomsbury Revisited
Woolf & Bloomsbury - beschaving als een lunch in Londen

Donderdag 16 januari 2020, 20:00-22:00 uur, OBA Oosterdok

In deze lezing onderzoekt Liesje Schreuders hoe de thema’s en vormvernieuwing van Virginia Woolf samenhangen met de ideeën en idealen die met de Bloomsbury Group worden geassocieerd.

Virginia Woolf (1882-1841) geldt als een van de belangrijkste Britse schrijvers van het modernisme. Haar werk was in haar tijd baanbrekend, origineel en veelzijdig. Ze begon met schrijven op de 'traditionele', realistische manier. In de jaren twintig ontwikkelde ze zich tot vernieuwende romanschrijfster, door te experimenteren met nieuwe verteltechnieken, vrije indirecte rede, nieuwe manieren om de psyche van karakters uit te drukken in taal en een non-chronologische verhaalopbouw.

Woolfs eerste modernistische roman, waarin ze experimenteerde met deze nieuwe verteltechnieken en -stijlen, was Jacobs' Room (1922). Later in dat decennium schreef ze haar meesterwerken Mrs Dalloway en To the Lighthouse. Ook publiceerde ze in de jaren 1925-1929 twee van haar belangrijkste essays: The Common Reader en A Room of One's Own.

Veel van Woolfs belangrijkste thema’s keren in al haar werken terug: de Eerste Wereldoorlog en de sociale en psychologische gevolgen daarvan, de verhouding tussen mannen en vrouwen in de Britse imperialistische maatschappij, de sociale betekenis van kunst en literatuur, de tijd en de werking van de tijd op de menselijke geest.

Liesje Schreuders is schrijver en docent literatuurgeschiedenis en Nederlands. Zij studeerde cum laude af in de literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Haar uitgangspunt is dat lezen genieten is en dat goed lezen nog meer genieten is.

Programma in OBA Forum (6e etage), na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend en verzorgt Het Martyrium de boekverkoop.

Deze lezing maakt deel uit van een miniserie. Zie voor meer info oba.nl/bloomsbury.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 0205230900 | klantenservice@oba.nl


do 16 jan 20:00 - 22:00 OBA Oosterdok
Kaartsoort
Normaal€ 15,00
met OBA-pas€ 7,50
Studenten€ 7,50