De straat op: politieke pioniers

Maandag 28 oktober 2019, 20.00 - 21.30 uur, OBA Oosterdok

‘Waar blijft onze eerste vrouwelijke premier?’ wordt in Nederland vaak geroepen. In het Koninkrijk der Nederlanden is er al een vrouw aan het roer geweest: Maria Liberia Peters. Ze zette de Antillen op de wereldkaart en was een rolmodel met grote populariteit. Tijd om haar in het zonnetje te zetten!

Voormalig premier van de Nederlandse Antillen, Maria Liberia Peters, vertelt op 28 oktober in de OBA over de strijd voor het algemeen kiesrecht en blikt terug op haar periode als minister president. Welke vrouwen en mannen maakten zich hard voor het vrouwenkiesrecht? Hoe was de maatschappelijke situatie voor vrouwen in die tijd? Peters kwam bijna toevallig in de politiek terecht, maar zou uitgroeien tot een internationaal gerespecteerd leider.

De avond wordt geopend met een column door Gina Lafour (Stem op een vrouw). De lezing door Maria Peters wordt gevolgd door een panelgesprek waarbij ook Twie Tjoa, de eerste vrouwelijke directeur op het Ministerie van Arbeid in Suriname, aanschuift. De gemeenschappelijke geschiedenis in de totstandkoming van het algemeen kiesrecht op de Nederlandse Antillen en Suriname worden belicht, maar ook de verschillen. Het programma wordt gemodereerd door Natasja Gibbs.

Het evenement is gratis toegankelijk. `Meer informatie en aanmelden via https://atria.nl/agenda/politieke-pioniers-de-straat-op. 

Dit is een samenwerking is met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Maria Liberia Peters is in Nederland naar aanleiding van de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme. Maandag 28 oktober in de middag is Maria Liberia Peters te gast in Atria's F-lab. Dinsdag 29 oktober is ze bij De geschiedenisles die je nooit had gehad, georganiseerd door De F-Site en de Maand van de Geschiedenis.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 0205230900 | E: klantenservice@oba.nlma 28 okt 20:00 - 21:30 OBA Oosterdok
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Er is geen webverkoop