HEYU! Writers: 12 schrijvers, 12 steden
De wereld veranderen – maar hoe? Met de Spaanse schrijver Rosa Montero en Anna Enquist

Zondag 21 februari, 16.00 uur, OBA Theater

Schrijvers zijn de antennes van onze samenleving. Juist vanwege hun bijzondere positie aan de rand zetten zij vraagtekens bij hedendaagse ontwikkelingen in Europa. In deze reeks ondervraagt literatuurcriticus en programmamaker Margot Dijkgraaf voor de OBA twaalf van de beste Europese schrijvers over onderwerpen die ons bezighouden: liefde & leven, geschiedenis & herinnering, migratie & Fort Europa, stad & platteland, politiek & democratie, denken & doen. Vanuit de OBA gaat de dialoog van start met auteurs uit Parijs, Madrid, München, Dublin, Stockholm en andere Europese steden.
Welk beeld geven schrijvers van de tijd waarin wij leven, welke knelpunten brengen zij in hun werk over het voetlicht en hoe daarop te reageren? Waar zit de angst, waar zit de hoop? Te gast deze keer is Rosa Montero (Madrid, 1951). Montero is een van Spanje’s bekendste schrijvers. Als journalist bij El Païs ontving ze vele prijzen. Haar passie voor lezen ontstond toen ze als kind vijf jaar lang in bed moest blijven. Ze studeerde psychologie en journalistiek. Bij uitgeverij Wereldbibliotheek verschenen van haar De dochter van de kannibaal, Hartstochten - Liefdes die de geschiedenis veranderden, Het hart van de Tartarus, Red de wereld! Volg de instructies en Vrouwenportretten. Onlangs publiceerde zij Het absurde idee je nooit meer te zien, waarin ze haar verdriet over de dood van haar man koppelt aan het dagboek van Marie Curie.

Montero gaat in gesprek met de Nederlandse schrijfster Anna Enquist. Ook zij schreef over de dood, naast muziek, geschiedenis en psychologie.
Anna Enquist is een van de populairste schrijvers van Nederland. Ze studeerde piano aan de Muziekakademie in Den Haag en studeerde tegelijkertijd psychologie in Leiden. Met haar eerste twee romans, Het meesterstuk (1995) en Het geheim (1997), psychologische romans waarin klassieke muziek een belangrijk thema is, bereikte ze een groot publiek. Haar recentste boek, Kwartet, is een roman die is vormgegeven als een thriller: vier leden van een strijkkwartet, ieder op verschillende manieren beschadigd door het leven, vinden afleiding, troost, soms zelfs iets van verheffing in de muziek.

Met muzikale intermezzi door studenten van het Conservatorium van Amsterdam.
Boekverkoop door Athenaeum Boekhandel.


zo 21 feb 16:00 - 18:00 Centrale OBA
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier

Tot een uur voor aanvang van de voorstelling zijn kaarten online te koop. Daarna uitsluitend aan de kassa.